Как да поддържаме ноктите си здрави и без повреди

Ноктите, както кожата и косата, са част от нашия външен вид и самочувствие. Показвайки грижа към тях, поддържаме не само тяхната красота, но и здравето си.

Витамини и минерали във вашето хранене

Здравите нокти започва със здравословно хранене. Разнообразието на витамини и минерали, които приемаме с храната, са основният източник на блестящи и здрави нокти. Добавете повече белтъчини, цинк, калций, витамини от група B, витамин C и желязо и ще забележите разлика не само в неоктите си, но и в кожата и косата ви.

Дължина на ноктите

Скъсени нокти са по-здрави и по-малко податливи на повреди. Ако предпочитате дълги нокти, уверете се, че те са поддържат добре и няма да причинят ненужни вреди в ежедневните ви дейности.

Грижа

Редовното овлажняване и използване на хидратиращи продукти за ръцете и ноктите е важно за тяхната здравина и външен вид. Кремове, серуми и масла могат да предпазят ноктите от изсушаване и да забавят стареенето на кожата на ръцете.

Маникюр

Редовният маникюр помага да поддържате ноктите си в добро състояние. Но увреждането на кожата около ноктите или прекалената употреба на агресивни продукти може да причини повреда. Може би е хубаво да направите почивка между два маникюра, за да позволите на ноктите да се възстановят.

Студени и сухи условия

Студът и сухият въздух могат да разтърсат и изсушат кожата и ноктите. Употребата на овлажнители и защита от студените условия, като налагане на ръкавици, ще помогне да се предпазят ноктите ви.

Заключение

Грижата за ноктите е част от грижата за личната хигиена и здраве. Поддържайки ги здрави и неповредени, поддържаме и самочувствието си и общото здраве. Затова да вземем мерки за поддържане на ноктите си здрави, няма да бъде просто въпрос на външен вид, а и подход за грижа за нашето здраве.