Съвети за грим за чувствителни очи

Гримът за чувствителни очи е сложна задача, тъй като спиралите, сенките за очи и червилата съдържат много синтетични пигменти, които могат да предизвикат раздразнения. Те включват: хром оксид (в козметика със зелен цвят), кохинел (в козметика с виолетов и розов цвят) и железен оксид с никел (в козметика с кафяв цвят). Естествените вещества като пигменти на базата на колофон, многогодишен шибой и производни на въглеродни съединения също могат да бъдат алергени. Как да премахнете грима, когато имате чувствителни очи? Коя козметика е безопасна и хипоалергенна? Кои сенки, маски и грим инструменти и аксесоари трябва да се използват? Дали гримът за хора с чувствителни очи и контактни лещи се изключват взаимно? Как да премахнете грима, ако имате чувствителни очи и да успокоите раздразненията?

Грим за чувствителни очи – безопасна козметика

Ако усещате дискомфорт, когато нанасяте спиралата си, трябва незабавно да спрете употребата на този продукт. Малко вероятно е очите Ви да свикнат с новата козметика и дискомфортът да отшуми. Точно обратното, ще се влоши. Ако проблемът продължава да се повтаря въпреки използването на различни спирали, е добре да обмислите използването на хипоалергенна козметика. На опаковката трябва да има надпис, че е предназначена за чувствителни очи и за хора, които носят контактни лещи.

Дори ако използвате безопасна козметика, трябва да сте много деликатни с грима и да опитате да пропускате очите. И да – не поставяйте очна линия във вътрешността на клепача си, не покривайте много миглите и не нанасяйте спирала или молив за очи в ъгъла на очите. Минимизирайте риска от дразнене на очите и алергии.

Грим за чувствителни очи – хипоалергенна козметика

Хипоалергенната козметика се предлага в различни цветове, но е добре да избегнете ярки нюанси на розово, червено и виолетово. Защо? Тъй като те са създадени от комбинацията от няколко пигмента, което увеличава риска от алергична реакция. Зелената боя е най-опасна, поради което вече не се използва в козметиката за чувствителни очи. Пигментите, които са включени в хипоалергенната козметика, се почистват добре (например железен оксид от никел) или защитени, за да се сведе до минимум рискът от дразнене.

Броят на съставките в хипоалергенната козметика се свежда до минимум, тъй като колкото повече вещества има, толкова по-вероятно е да раздразни очите. Някои вещества в тази козметика имат свойства, благодарение на които раздразненията се успокояват, като термална вода и пантенол. Дори хипоалергенната козметика трябва да съдържа консерванти, които да я предпазват от бактерии, гъбички и плесени.

Добър избор е минералната козметика, която съдържа само три съставки. Поради тази причина тя носи името „хипоалергенна“ козметика.

Грим за чувствителни очи – матови сенки

Частиците, които правят хипоалергенните сенки и спирали, трябва да бъдат смачкани колкото е възможно повече по време на производството, така че да се залепват, за да не попадат в очите и да не се образуват бучки. Големи частици с неправилна форма могат да допринесат за образуването на механични микро наранявания. Поради тази причина трябва да се избягват козметични продукти, които съдържат седефи, често срещани в бляскавите сенки. Перлените стърготини, които ги образуват, предизвикват увреждане на кожата, а когато попадат в окото – конюнктивални наранявания.

Грим за чувствителни очи – спирали

Няма противопоказания за употребата на удебеляващи и извиващи миглите спирали, при условие че не се размазват. Най-добре би било те да имат естественото рН. От друга страна, водоустойчивите спирали не се препоръчват, защото съдържат силни консерванти.

Вместо спирала можете да използвате къна, която няма да удебели и сгъсти миглите, но ще увеличи визуално очите и ще ги направи по-очертани. Преди това е добре да помолите някой козметик да направи тест върху кожата зад ухото Ви. Ако къната доведе до раздразване на мястото, ще трябва да се откажете от такава процедура.

Грим за чувствителни очи – инструменти и аксесоари за грим

Когато имате чувствителни очи, не се препоръчва да използвате апликатора, включен в палитрите за сенки – въпреки че е малък и удобен, грубата гъба може да раздразни кожата около очите. За съжаление, в аптеките няма подходящи четки за хора с чувствителни очи, но е добре да проверите за хипоалергенните марки, които произвеждат цветната козметика. Много е вероятно апликаторът, който предлагат, да е изработен от меки и деликатни материали.

Можете също да използвате гъба, наречена beauty blender, или да използвате пръста си или овлажнен памучен тампон. Ако избирате кремообразни сенки, нанесете ги с пръсти или тънка четка.

Грим за чувствителни очи и контактни лещи

Възможна ли е тази комбинация? Разбира се. Всичко, което трябва да направите, е да следвате някои правила:

  • Нанесете грим, след като поставите контактните лещи и отстранете грима, след като ги махнете.
  • Използвайте хипоалергенна козметика.
  • Не използвайте ронливи сенки, тъй като частиците могат да попаднат под лещите. Най-добрият избор са кремообразни сенки за очи без седефи;
  • Не поставяйте очна линия на долния клепач, защото продуктът може да попадне под контактните лещи.
  • За премахване на грима използвайте продукти без масло.
  • В случай на дразнене, отстранете контактните лещи и след това грима.

Грим за чувствителни очи – отстраняване на грим

Най-добре е да отстраните грима си с продукти без аромат и без масло, с рН на сълзите, които съдържат успокояваща термална вода. Опитайте се да направите възможно най-малко движения.

Започнете с накисване на памучен тампон с малко количество почистващ продукт за грим и го нанесете върху горния клепач. След известно време леко го преместете надолу. След това нанесете нов тампон върху долния клепач и изчакайте за момент. Сега отново нанесете памучен тампон на горния клепач и внимателно го преместете, за да отстраните остатъците. Повторете това, докато не почистите очите си.

Как да успокоите раздразнение на очите?

За да успокоим раздразнените очи, е редно да използвате деликатен продукт за грим и да не разтърквате очите си. Можете да поставите и капки за очи с обикновена очанка (Euphrasia officinalis). За подути клепачи можете да използвате студени компреси с термална вода, чай или лайка. Също така можете да нанесете успокояващ крем в областта около очите.

Ако домашните средства не предизвикват облекчение и не намаляват зачервяването, сърбежа или подуването, потърсете медицинска помощ.